More DW Blogs DW.COM

Zapadni Balkon

Piše: Amir Kamber

Balconista Social Club

Vršimo upis članova:

1. Fidel Castro & Ernesto Guevara.
Pušili cigare na Balkonu u Meksiku. Dogovarali iskrcavanje u Kubi. Fidel je rekao „Viva la Balkonización!“ Che odgovorio: „Hasta el balcón siempre.“ Digli šake u zrak. Skočili sa Balkona – ravno u revoluciju.

2. Karl Liebknecht.
Vođa njemačkih socijalista. Zauzeo Balkon Berlinskog gradskog dvorca. Proglasio „Socijalističku republiku“. Rekao „Živjeli sloboda, sreća i mir“. Skočio u ponor neostvarenih ideala. Rosa Luxemburg nestala za njim. Ostao samo Balkon, muzejski sačuvan ostatak kraljevskog dvorca, na čijem mjestu je za vrijeme DDR-a podignuta čelična „Palača republike“, koja je u međuvremenu također iz srušena.

3. Did Edhem.
Bosanski mlinar u penziji. Pazarnog petka, rano izjutra, sjeo na Balkon Lovačkog društva „Sana“, naručio veliku porciju sitnih ćevapa. Potuko ih vrele („čupav jezik“), kulturno zavrnuo čačkalicu među zube i rekao: „Konobar, može račun, čekaju me placarke!“

4. Šeik Mohammed.
Njegovo visočanstvo. Rekao „Inšallah“. Kupio reciklirano gvožđe porijeklom iz DDR-a (nosače bivše „Palače Republike“) kako bi u pustinji Dubaija izgradio najvišu kulu na svijetu. Burj Khalifa, 828 metara. Ekspresnim liftom za 60 sekundi do neba. Sa balkonske platforme simbolična naziva „At the Top Experience“ inače do grla zaduženi Šeik zabrinuto je pružio pogled u daljinu i vidio puno pijeska.

5. Nimrod.
Njegovo visočanstvo. Čuveni Lovac. Kralj Babilona. Graditelj najvećeg lovačkog društva na svijetu. Babilonska kula, 91 metar. Pjehe na vrh. Izašao na Balkon, pružio pogled u daljinu i vidio puno pijeska. Brbljao riječi koje niko nije razumio. Skočio sa Balkona u zaborav.

6. Barack Obama.
Političar. Globalni pokretač. Nobelova nagrada za mir. Pravdao rat. Sa Balkona u Oslu (Grand Hotel) pao u ralje svjetske politike. U letu proučio: «Yes we can». Supruga Michell, čipkana haljina u zlatnom dezenu, preko nje isti takav divan jelek. Poletila za njim

7. Hans-Dietrich Genscher.
Njemački ministar vanjskih poslova. Konfigurirao ukidanje DDR-a, dakle demontažu komunističke „Palače Republike“ – i dizanje tornja Burj Khalife u Dubaiju. Sa polukružnog Balkona ambasade u Pragu istočnoj braći Nijemcima objavio da su dobili vize za bijeg iz republike. Okupljena masa pohrlila je ka zapadu. Genscher rekao: „Dragi zemljaci…“ i skočio sa Balkona.

9 Nana Latifa.
Žena mlinara u penziji. Najbolja pita maslenica balkonske hemisfere. Bosanska šamija u njemačkom izbjeglištvu. Ljubitelj stranih filmova o životinjama: „Allahu dragi, vidite hajvana“. Pored nje did koji razmišlja s koje strane bi prišao prikazanom germanskom vepru. Skočila s Zapadnog Balkona, vratila se u Bosnu. Nakon toga ništa više nije rekla. Osim što je ostarila i sve zaboravila.

10. Friedrich II.
Friedrich Veliki. Stari Fritz. Pruski kralj. Ratnik. Ljubitelj klasične note. Graditelj Berlinske državne opere. Naredio bataljonu vojnika da, tokom zimske sezone, dahom i toplim tijelima, griju salu za predstavu. On gore u balkonskoj loži, oni dole u uniformama. Definicija visoke kulture. Nakon sasvim uspjele arije, prosvijećeni pruski vladar je rekao: „Bravo!“. I skočio sa Balkona.

Prijave primamo putem interneta. Članarina besplatna.

Hvala.

Date

1:06 am

Share