More DW Blogs DW.COM

Zapadni Balkon

Piše: Amir Kamber

Obavijest potrošačima

Ovdje objavljena štiva dolaze iz Kine gdje su troškovi proizvodnje znatno povoljniji nego u Njemačkoj. Tekstovi nastaju u vrhunski opremljenim pogonima mašte, u provinciji Guangdong, na jugu Narodne Republike. Ono što ovu kolumnu čini profitabilnom jeste jeftina – ali vrijedna radna snaga. «Pogled sa Zapadnog Balkona» je produkt iza kojeg stoje desetine skromnih, marljivih kineskih radnika. Kreativno kombiniranje slova obavlja se u tri smjene, na proizvodnom prostoru od 25 000 kvadratnih metara – od čega je više od pola pod krovom. U samom susjedstvu nalazi se niz sličnih tvornica koje, također opslužuju evropsko tržište (obuća, elektronika, plombe za zube). S obzirom na zahtjev zapadnog klijenta da se kolumna sastoji od četiri homogeno inspirirana odlomka, kineski izvršioci donijeli su odluku da pisanje rasporede u četiri fabričke hale sa posve različitim proizvodnim linijama. Konzumenti imaju pravo upoznati uslove produkcije.

U tvorničkoj hali broj 1 zaposlena su isključivo djeca, radna snaga koja nije navršila 15. godinu života. Bojazan da se radi o zlouprotebi nije opravdana. Mladim ljudima nudi se mogućnost da, nakon obavljenog posla, u krugu fabrike pohađaju školu – tako im se pruža prilika za socijalni uspon koje, u selima iz kojih potiču, dakako nema. Radnici iz hale broj 1 se smiješe dok rade. Njihovo je da produciraju pasaže dječije mašte. Oni barataju tekstualnom burgijom naivnosti koja bi da buši i prožima sve tekstove «Zapadnog Balkona». Nevina dioptrija djeteta, iluzija svijeta viđenog neiskvarenim očima budi čitalačku požudu za zauvijek izgubljenom srećom. Zabava zagarantirana. Narudžba ispoštovana. Nalogodavac zadovoljan. Još jednom, zaista nema potrebe da se brinemo o pravima radnika, budući da je kineskim klincima na traci mnogo bolje od, recimo, indijskih mališana koji u prašnjavim kamenolomima dalekog Radžastana odlamaju stijene od kojih se izrađuju nadgrobne ploče za njemačka groblja.

U tvorničkoj hali broj 2 mahom srećemo radnike porijeklom iz planinskih predjela južnokineskog Nan Ling-a. Proletere navikle na visinu, čist zrak i dalek pogled. Oni u željene tekstove ugrađuju neophodne momente preglednosti. Ali i mutne elemente vizije. Njihovo je da motre javu i strukturiraju snove. Proizvodna linija sastoji se od tri dijela. Prva mašina vrši pregled ideja, odabir građe. (U magacinima tzv. «šoškama» nalazi se mnoštvo referenci i događaja iz njemačko-bosansko-svjetske zbilje). Na drugoj mašini izvodi se operacija savijanja materijala pod unaprijed projektovanim ideološkim uglovima. Konačno, uz pomoć treće mašine izvrsno obučeni kineski kadar obavlja dva oprečna postupka. U naručeni tekst se, s jedne strane, ugrađuju uzengije i rešetkasti nosači – važni armaturni elementi. S druge strane, u gustu slovnu smjesu upumpavaju se velike količine običnog vrućeg zraka. Na ovaj način povećava se volumen literarnog smisla, koji nikome ne škodi.

U hali broj 3 rade dobri ljudi iz kineske provincije Sečuan. Ovi visoko kvalificirani radnici vrše najodgovorniji dio posla. Oni u kolumne ugrađuju krizna područja, zemljotrese, požare, poplave i minska polja. Oni kopaju ispod vulkana. Do njih je da dramatiziraju. Oni poslužuju mašinu za konflikte, komplikacije, zaokrete i rješenja. U laboratoriji za analizu kvaliteta konstruktori napetosti iz hale broj 3 optimiraju turbulentne procese. U hali broj 4 vrši se montaža finalnog produkta. Sastojci iz hala 1, 2 i 3 spajaju se u jedno. Proizvodna linija je automatizirana. Ovdje se produkcija odvija bez uticaja čovjeka.

Date

9:41 am

Share