More DW Blogs DW.COM

Zapadni Balkon

Piše: Amir Kamber

Dodirni me, baby

Prljava vijest – čista savjest. Za obožavatelje firme Apple. U kineskim fabrikama partnera Foxconn skočila plata. Lični dohodak povišen za 70 posto. Hitar potez upravnog odbora. Jasno da od 900 yuana (107 eura) ljudi teško žive. Nakon serije samoubistava u krugu preduzeća. Tokom prve polovine godine deset radnika skočilo je u smrt. S nebodera u sklopu kompleksa. Potplaćeni i premoreni. Nakon okrugle desete žrtve tajvanski vlasnik Terry Gou prepoznao je štetu. Potreseni direktor je za medije izjavio da je kompanija angažirala stotinjak psihologa kako bi spriječila nastavak suicida. Oko radničkih stambenih zgrada razapete su spasilačke mreže. Za svaki slučaj. Zaposleni su potpisali ugovore kojima se obavezuju da neće izvršiti samoubistvo. Sad je sve uredu. Pošteno. Na jugu Kine Foxconn pruducira elektronske uređaja za velike mušterije: Apple, Dell, Samsung, Nokia.

Samubistva na traci dirnula su Steve Jobsa. Incidenti su iznenadili šefa firme Apple, uoči predstavljanja nove generacije iPhone-a. Brži, tanji, oštriji. Puno bolja baterija. Veća autonomija. Bogat kontrast. iPhone 4. Kakva šteta. Kamera – pet megapiksli. Blic i digitalni zoom. Najoštriji displej u istoriji mobilnih aparata. Kineska samoubistva rastužila su Steve Jobsa. Naravno. Zašto baš sad? Ponukan tugom, digitalni inovator, izumitelj i vizionar intuitivno se informirao o uslovima rada u pogonima za proizvodnju magičnog iPhone-a. Nakon što je to objektivno učinio, multifunkcionalni Mr. Jobs je, uz veliko olakšanje, na kalifornijskoj konferenciji „All Things Digital“ ipak iskreno pohvalio odgovorne partnere iz Foxconna. Apple smatra da Foxconn ne izrabljuje svoje radnike. Zaposlenima u krugu fabrike, kaže Jobs, omogućeno je da posjećuju kina, idu u restorane, bazene i bolnice. U slobodno vrijeme. Divota.

Dokaz da je šef duša od čovjeka. Da on to mora biti. Zato što je konkurencija velika. Uspjeh iPhone-a proizilazi, između ostalog, iz zgodno dizajniranog touchscreen-a. Digitalni svijet osjetljiv na dodir. Kombinacija konkrentnog čula s virtualnim prostorom. Originalno zavodljiv fol koga je lako kopirati. Steve Jobs nije jedini vizionar u branši. Ima njih ko na traci. Po uzoru na sitni iPhone ovih dana kompanija Medion najavljuje neviđeno ogromnu touchscreen spravu: Medion X9613. U krugovima firme od milja prozvan: „The Touch“. Ekran 24 cola. HD-televizija, blu-ray, bluetooth, igračka, pisaća mašina, savršeno tihi quadcore-procesor. Hard disk 1 terabajt. Taman. Ko naruči „The Touch“ u velikoj kutiji pronalazi i jednu veliku krpu za čišćenje. Crni ekran brzo se prlja. Privlači prašinu i masne prste. Upotreba nakon smazanih ćevapa se ne preporučuje. Ekran ne reagira na čačkalicu.

Samo na dodir. Sve na dodir. Ništa bez dodira. Dodirni me, baby, pjevao je Jim Morisson. Prije nego što je izvršio samoubistvo. Dodirni me, baby, mogao bi se zvati i čudesni aparat koga je izumio Amerikanac Claude Shannon. Otac matematičke teorije informacija (A Mathematical Theory of Communication, 1948). Pasionirani žongler, izumitelj kompjuterskog šaha, tvorac mehaničkih miševa koji se uspješno orijentiraju u lavirintima, programer frizbija na raketni pogon također je osmislio ultimativnu spravu na dodir, takozvani „Ultimate Machine”. Ideja je sasvim jednostavna. Mala drvena kutija. Kada pritisneš ON, iz mašine izlazi ruka, ispruženi prst koji šalter automatski vraća na OFF. Izum programiran da sam sebe gasi slika je najkonstantnije funkcije svakog novog aparata. Ogledalo suicidnog napretka. Svako novo otkriće nosi masku smrti. Vijest o njemu – informacija samoubica.

Date

12:33 pm

Share