More DW Blogs DW.COM

Zapadni Balkon

Piše: Amir Kamber

Papagaj na barikadi

Papagaji zapravo nisu eksperti za gnijezda. Tačnije, oni ih uopće ne grade. Kolonija divljih kelnskih papagaja domove pronalazi u šupljim stablima gradskih platana na groblju Melaten. Uprkos mračnom smještaju, papigama uglavnom ništa ne fali. Komfornije je živjeti na crnoj slobodi negu u krletkama obasjanim suncem. Iz tog pravca na betonsku barikadu Zapadnog Balkona u posjetu pristiže stari dobri poznanik Papagaj de Cologne. Novinar, reporter, stručnjak za civilne proteste i društvena previranja ekskluzivno komentira najnovije vijesti iz svjetske politike.

– Selam aleikum, Papagaju zeleni.

– Aleikum selam.

– Njemački predsjednik Christian Wulff izjavio da je islam dio Njemačke?

– I tebi sinko.

– Kao da nemamo drugih problema: Ovog vikenda širom globusa aktivisti kreativno demonstriraju protiv klimatskih promjena, 180 zemalja, 350 organizacija. Meni se najviše dopada japanska akcija pod nazivom «Sumo hrvači na biciklima». Tvoj favorit?

– Sadnja orahovih stabala u Moldaviji.

– Protesti na svim kanalima. U Stuttgartu se građani penju na drveće protiv izgradnje megalomanske željezničke stanice. Greenpeace i saveznici u Berlinu mobilizirali stotinu hiljada ljudi protiv nuklearne industrije. U Kelnu se formira inicijativa kontra šoping centra koji bi potisnuo kultne klubove i kafiće. Kako ocijeniti situaciju u njemačkoj barikada republici?

– No pasarán.

– Dodirne tačke s izborima u Bosni i Hercegovini – da li će ljudima biti bolje?

– Pomoz Bog.

– Oprez, kolega! Evropski aktivisti zloupotrebljavaju tvoj lik. «Savez protiv psovanja» iz Amsterdama proizvodi plakate s tvojom slikom i potpisuje: «Psovanje se uči. Ne budite papagaji!»

– Svaka familija je sretna kada ima papagaja kod kuće.

– Nauštrb vaše sreće.

– I tebi sinko.

– U Kelnu ste se oslobodili. Pobjegli iz kaveza. Pronašli svoj mir. U mračnim stablima iznad groblja Malaten. Papagaju, pitao bih te nešto lično: Da li vjeruješ u život nakon smrti?

– Nebo zamišljam kao veliku biblioteku.

Date

8:59 am

Share