More DW Blogs DW.COM

Zapadni Balkon

Piše: Amir Kamber

Težina biračkog tijela

Sekunda je sekunda.* Metar je metar.** No, koliko je težak kilogram?

Odgovor se krije ispod tri staklena zvona u trezoru zgrade «Pavillon de Breteuil» na rubu Pariza. Metalni valjak istog prečnika i dužine (3,9 cm). Mješavina platina i iridija. Ime mu je: «Le Grand K». Prototip kilograma. Veliki K. Zajednički referentni okvir za vage. Tata Kilogram. Prvi u lancu. Broj 1. Kila svih kila. Prakilogram. Univerzalan. Prolazan. Trend je alarmantan. Ravnoteži prijeti debalans. Pariški valjak iz dana u dan gubi masu. Opasno. Međunarodni ured za utege i mjere (BIPM) utvrdio da je u proteklih 120 godina prakilogram ofalio cijelih 50 mikrograma. Ne valja da lapi.

Svijetu su potrebne reforme. Nova, čvrsta, čvršća, tačnija, univerzalnija konstanta. Svjež kilogram. Kanadske kolege (National Research Council, Ottawa) predlažu formalnu elektromagnetnu definiciju, koja bi se u obliku jedinstvenog algoritma dala ugraditi u univerzalnu vagu, putem koje bi se dolazilo do egzaktne težine tako neophodnog kilograma. Senzacionalno precizan prijedlog dolazi iz redova njemačkih naučnika. Peter Becker iz Braunschweiga, uz podršku tima, čiji su članovi biće godinama zapostavljali familiju i prijatelje, uspio je izbrojati fantastičnu količinu atoma u kilogramu čistog silicija. On smatra da bi okruglo 22 kvadrimiliona silicijskih atoma ubuduće trebali činiti jedan kilogram. Voilà !

Međunarodni ured za utege i mjere (BIPM) uskoro donosi epohalnu odluku o novoj definiciji kilograma. Konsekvencije pogađaju sve slojeve društva. Subjekti obdareni masom nestrpljivo priželjkuju brzo i mudro rješenje. Ekonomija igra važnu ulogu. Za industriju nakita, kupoprodaju zlata, recimo, kao i za humanitarno orijentirane farmaceutske koncerne, decimalne jedinice budućeg kilograma predstavljaju goleme sume novca. Da se njih pitalo, pokvareni francuski prakilogram, prokleti «Le Grand K» davno bi bio okačen mačku o rep. Duboku zabrinutost izražavaju brojna ribarska udruženja širom zemaljske kugle. Neviđeni ulov na labavim je nogama. Kako mutiti, kad ne znaš koliko lažeš?

Čela mršte političari svih boja i opcija. Biračko tijelo varira na kilaži. Demokratija je u opasnosti. Konzervativne stranke složno zagovaraju ideju nacionalno definiranog kilograma. «Bilo bi lijepo kada bi se svaki narod ravnao prema svom izvornom Velikom K», dopire iz desno relevantnih krugova. Lijevo orijentirane stranke, pak, borbeno se zalažu za jednake šanse pri različitoj kilaži. Liberali, opet, proklamiraju da je svakom čovjeku dato da se slobodno opredjeli od čijih kilograma želi da živi. Politički pritisak na metrologe zasigurno je velik. U međuvremenu, u dalekom trezoru, ispod tri staklena zvona, na rubu Pariza, zajednički kilogram nezaustavljivo kopni. S krajeva ka centru. Kao kocka leda na toplom dlanu. Posljedice, među prvima, obznanila Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine, kada je prilikom objave rezultata, iskreno priznala da se «sitno iza zareza» nije moglo dobro iščitati.

*Trajanje od 9.192.631.770 perioda zračenja koje odgovora prelazu između dva hiperfina nivoa osnovnog stanja atoma cezijuma 133 na nula stepeni kelvina.

**Dužina puta koju svjetlost pređe, u apsolutnom vakuumu, za vrijeme od tačno 1/299.792.458 sekundi.

Date

8:44 am

Share