More DW Blogs DW.COM

Zapadni Balkon

Piše: Amir Kamber

Frka od mikrofona

Proba. Proba. PPP.
Jedan, dva, tri.
ČČČ. Četiri.
Check. Check.
Možemo li?
Idemo.

Nova godina – nova poplava. Od kiše i lanjskog snijega. Izlila se rijeka Rajna. Jednima muka, drugima zabava. Gradom Kelnom šetaju takozvani poplavni turisti („Hochwasser-Touristen“). Subjekti naoružani foto kamerama. Zauzeli su mostove. Naoštrili smart phonove. Jedva čekaju da nekome voda uđe u podrum. Sve što uslikaju u roku od nekoliko minuta može biti na internetu. Tehnološki napredak. Kantu u ruku. Vreću na rame. Vodostaj u Starom gradu – skoro pa 9 metara. Gradska „Centrala za zaštitu od poplave” (HWSZ) stupa pred mikrofon. Slušamo bariton glasnogovornika komunalne službe: „Proteklih godina u mjere zaštite uloženo 400 miliona eura. Budite bez brige. Nasipi i aluminijske pregrade drže do nivoa od 11,30 metara.“ U Šeher-Kelnu, gdje je prije dvije godine kompletna zgrada Gradskog arhiva propala u potopljeni metro tunel, ovakva izjava stvara dodatnu nervozu.

Test. Test. Test.
Tri, četiri, pet.
Crijep, cipela, cucla, ca.
PPPPPP.
Poletarac.

Nova godina – nova poplava. Koprcamo se u bujici neugodnih novosti. Mediji i stvarnost produžili su ugovor: Krvoločna politička pucnjava u SAD-u. Kineska špijunaža u Francuskoj. Otrovna jaja u Njemačkoj. Premijer Mađarske u Evropskoj uniji. Da li se svinjska gripa vraća kući? Kamo ide Južni Sudan? Portugal na prosjačkom štapu? Bezbroj pitanja. Još više odgovora. Na svu sreću. Živimo u vremenima u kojima ništa ne razumijemo. Ali sve možemo objasniti. Poslovni svijet, političari i novinari svakodnevno briliraju pred mikrofonima. Ne zapinju. Naučili. Prošli seminare. Obavili treninge. Divno zvuče. EPP Doktori u borbi protiv peruti. Ponekad čovjek pomisli kako jedinke u raljama moći zaista vjeruju u svaku riječ koju izgovore. Da ne sumnjaju u sebe.

Check, Check.
Četiri, pet, šest.
Ššššššššš.
Šušti.
Šuša.
Šušti li šta?

Nova godina – stara mana. Podzemna poplava neznanja. Sigurno je da smo nesigurni. Niko nije perfektan. Srce spikera lupa tam-tam. Tijelo govornika se znoji. Prsa predsjednika stežu. Na hrabrima je da priznaju bolest. Preko vode do slobode. Ko otvoreno zamuca – prvi ozdravlja. Tvrdi medicina. Profesionalnu terapiju nudi bizarna bolnička ustanova u Njemačkoj: „Ambulanta za frku od mikrofona“ („Lampenfieber-Ambulanz“). Odjel za hitne slučajeve, pri Univerzitetskoj klinici u Bonu. Unikatan, relativno mlad projekat. Veći dio pacijenata, trenutno, dolazi iz reda muzičara. Mahom pjevači bez glasa, trubači bez pljuvačke, gudači drhtavih gudala. Nadamo se da će im se uskoro, pored političara i menadžera, pridružiti brojni reporteri, koji stoje na obalama nabujalih rijeka. Odavde do Australije. Junaci primorani da se ponašaju kao da je sve pod kontrolom. Leđima okrenuti. Prema bujici.

Date

10:11 am

Share