More DW Blogs DW.COM

Zapadni Balkon

Piše: Amir Kamber

Twitka na Neretvi

Dok se u Barceloni na najvećem svjetskom sajmu telekomunikacija («Mobile World Congress») mobilni dunjaluk divi novim standardima bežične telefonije, ulicom ispod Zapadnog Balkona korača bezimeni prorok sa starom pokvarenom nokijom u ruci. Komšija beskućnik. Plastično mumificirana, čvrsto prislonjena na uho, njegova nokia odavno je riknula. Kelnski ridikul, ipak, glasno telefonira demonima: «Halo! Ja? Jok. Ne zna on. Ma kakvi. Obaviću ja. Pustite mene. Mlad je dečko. Nema iskustva.» Šešir a la Semir Osmanagić. Šal. Kaput od krzna. Da li je to stvarno Sam? Najavljuju da dolazi na gostovanje u Njemačku. Ne, to nije bosanski doktor sociologije. Već kelnska skitnica. Lokalni poremećenik s odvezanim pertlama. Sapliće se. Samo da ne padne. Nema vremena. Telefonira. Biznis. Poslovni partner s one strane veze, u mračnom kutu unutrašnje kompanije, kao da je nezadovoljan.

Iako je klima povoljna. Prošle godine širom planete prodano 1 600 000 000 mobilnih aparata. Apple provalio fol. Branša eksplodirala. Potrošači poludjeli za smartfonovima. Telefon prevazišao telefoniranje. Internet i aplikacije otvaraju vrata neograničenim mogućnostima za koje nismo ni slutili da ćemo ih jednog dana naslutiti. Mail. Facebook. Twitter. Vegetarijanski restoran, kiosk ili bordel? Tražite benzinsku pumpu u blizini? Vaš uređaj povezan je sa satelitom. Bitte schön. Prezentiranje informacija o neposrednoj okolinu nosi skroman naziv «augment reality». Proširena realnost. Obećava demokratiju i bolji svijet. LG E900 Optimus 7, Blackberry Torch 980, HTC Desire. Revolucija u Egiptu prosto je nezamisliva. Bez pametnih telefona. Protest digitalnih demonstranata prešao je s mobilnog na mobilni, sa server na server, zatim se spustio na ulicu.

Zbog toga se postavlja ključno pitanje. Kako je onda moglo doći do Francuske revolucije 1789. godine? Historijski gledano. Bez blagodati facebooka, twittera & co? Da li je juriš na Bastilju zaista mogao uspjeti? Bez mobitela u džepu pobunjenika. Nude nam se dvije opcije. Trezveno, racionalno i prošireno realno gledano: Ili se Francuska revolucija ustvari nije ni desila? Laž. Deformacija. Propaganda. Ili je do narodne pobune moralo doći istim sredstvima kao proteklih dana na Trgu Tahrir u Egiptu. Drugim riječima, sve su prilike da fenomeni poput twittera i mobilne telefonije postoje duže nego što mislimo. Pomno sljedeći trag spektakularnog otkrića ulazimo u gnijezdo medijskog neorealizma, perfektno modificiranu maglu istorijske zavjere iz koje nas može izbaviti samo jedan čovjek.

Jer jedino Semir Osmanagić, osnivač fondacije «Bosanska piramida Sunca», jeste u stanju dokazati da su ljudi koristili twitter još prije 10 000 godina. Na proplancima u blizini Visokog. Patriotski polažemo nadu u volontersku akciju «MRAV 2011» – kada će u podzemnim tunelima, nakon što se, naravno, iz labirinta ispumpa voda, biti utvrđen i dekodiran vjerovatno najstariji «tweet» na svijetu. Drevna poruka, 140 znakova dugačka, uklesana u ponosni bosanski kamen. Dr. Sam ove sedmice gostuje u Minhenu i Frankfurtu na konferenciji «The World of the pyramids». U društvu slično renomiranih ličnosti Graham Hancock (UK), Joseph Davidovits (Francuska) i Chris Dunn (USA). Ulaznica 69 eura. Sitnica. Trebalo bi otići. S kolegama podijeliti spoznaju kako «Bitka na Neretvi» zasigurno ne bi mogla biti dobijena da partizani nisu koristili twitter. Heroji su bili osuđeni na propast. A onda im je Drug Tito poslao čuvenu narodnooslobodilačku kratku poruku: @šaban: ranjenike ne smijemo ostaviti 🙂

Date

10:30 pm

Share