More DW Blogs DW.COM

Zapadni Balkon

Piše: Amir Kamber

Dr. Googleberg

Nekoliko svjetlosnih godina udaljen od mahinacija njemačkog ministra odbrane, još dalje od pomahnitalog Gadafija i sinova, možda najdalje od američkog predsjednika Baracka Obame, koji u Bijeloj kući starom Bushu oko vrata kači «Medalju slobode», u pretrpanom podrumu sarajevskog naselja Mojmilo, olimpijski zamišljen stoji moj otac i ne zna šta bi bacio van. Brdo starudija. Čega se otarasiti? Kad jednom izgubiš sve, teško ti se odreći bilo čega. Kauča na rasklapanje dovezenog iz Njemačke. Rastavljenog regala od javora, od kojeg bi se moglo napraviti još najmanje stotinu skemlija. Zelenih ribarskih čizama, na koje si bijelom kredom, štampanim slovima napisao: «Ne kradi – puko đon!» Nije smiješno. Mafija odozdo odnosi bicikle, boje, ljepila. «Odlično su povezani!». Zamišljam vrhušku sarajevskih lopova kako u zadimljenoj kafani na rubu grada kuju plan – kako provaliti u podrum moga oca i ukrasti mu ribarske čizme.

– Šeki, ti držiš stražu! Čuvaj se dede s crnom beretkom iz susjednog haustora. Kažu da sve vidi. Ne skida se s prozora.
– Fiki, ti ćeš pozvoniti gatari Remzi s drugog sprata. Ona će nam otvoriti vrata.
– Šta da joj kažem?
– Reci da imaš termin. Sjetiće se.
– OK.
– OK.
– Ja i gospodin Pajser silazimo u podrum. Pola sata posla.
– Šefe, zar nije jednostavnije da odmah likvidiramo beretku na prozoru?
– Jok. Krađa je krađa. Radimo bez rizika.

Najpopularniji njemački političar nakon Adolfa Hitlera i Willya Brandta, ministar odbrane Karl Theodor zu Guttenberg, također je vjerovao da radi bez rizika, kada je pišući doktorsku disertaciju nonšalantno preuzimao tuđi materijal i misli – bez korektnog navođenja izvora. Na čak 270 od 393 napisanih stranica «dr. Googleberg» doslovno je prepisivao od drugih. Fusnote ni za lijeka. Plagijat ko kuća. Čak ni uvod, srce disertacije, nije njegov. U bobu kopirani članci iz novina, dugački odlomci iz raznih znanstvenih publikacija… Osim korištenja tuđeg duhovnog vlasništva, političar je zlouptrijebio položaj tako što je od parlamentarne naučne službe («Wissenschaftliche Dienste des Deutschen Bundestages») crpio tekstove, koje je u cijelosti ugrađivao u disertaciju. Gluho bilo. Doktorska titula oduzeta. Opozicija traži ostavku. Dr. Angela Merkel ga štiti.

Karl Theodor zu Guttenberg nadalje je najomiljeniji političar u državi, tvrde agencije za istraživanje javnog mnijenja. Zašto? Zato što je plemićkog porijekla? Ko pođoni nije ukrao? Jedna stvar je jasna. Ako ih ikad popravi, otac će, zasukan kakav jeste, sa svojih ribarskih čizama vjerovatno izbrisati upozorenje kradljivcima. Ženo, dajder tu krpu! Kao da gledam. U slučaju da zaista tako postupi, to neće biti primjer poštenja. On će to uraditi tek tako. Reda radi. Jer kad zima prođe, sezona lova počne, kad uskoro izađe na rijeku i otac će, poput ostalih ribara, sumnjivo gaziti od obale do obale. Zakači li šta, mrežu punu mekousne pastrmke hinjski će zavezati za zelenu čizmu, ispod površine vode. Zato što se ne smije vidjeti da li unutra nešto zateže ili ne. Niko osim njega na ovom svijetu ne smije znati gdje riba grize. Mutna li je filozofija ribara i političara. Čija se rabota svodi na to da jedni drugima otimaju ribe.

Date

9:45 am

Share