More DW Blogs DW.COM

Zapadni Balkon

Piše: Amir Kamber

Alibi na prodaju

Ljubavna afera? Stres na radnom mjestu? Odmor od svega? Agentura “Alibi-Profi” iz Bremena na sjeveru Njemačke pomaže ljudima u nevolji. Nudi adekvatna rješenja. Osnivač i vlasnik preduzeća, Stefan Eiben, zadovoljan je razvojem tržišta. Nedostupnost je luksuz. Prodavači alibija profitiraju od tehnoloških dostignuća komunikacije – tako što Vas štite od istih. Ne stižete odgovoriti na poslovne mejlove, izbjegavate javiti se na mobitel, ležite u krevetu s ljubavnicom ili ljubavnikom, jednostavno ste preopterećeni terminima i obavezama? Budite bez brige, neko od telefonista, profesionalno obučenih glumaca, podiće slušalicu u Vaše ime, uvjerljivo izmišljajući razlog vašeg nejavljanja. Cijena, 39.00 eura.

Ljubazan glas potvrđuje kako se nalazite u Španiji (VIP-seminar), taman ste stigli na aerodrom (Aeropuerto de Madrid Barajas), upravo ulazite u mašinu, gdje ste morali, naravno, ugasiti mobitel, pa zbog toga niste dostupni. Prodavač alibija će se predstaviti kao domaćin projekta, zaista je impresioniran inovativnim idejama poslovnog čovjeka, koga je, evo, prijateljski ispratio na avion. U pozadini bruji atmosfera madridskog terminala T4. Žamor na španskom jeziku. Zašto bi neko onda slutio da je muž, ustvari, u zagrljaju mlađahnog ženskog subjekta u hotelu “Kleine Villa”, u vulkanskim brdima zapadnonjemačkog Eifel-a. Nekoliko dana kasnije supruga dobija čak i razglednicu, iz sunčane Španije, dakako, s originalnim poštanskim markicama. Ekstra usluga. Cijena, 8.00 eura.

Agentura “Alibi-Profi” posluje legalno. Kriminalcima su vrata zatvorena. Ko namjerava pljačkati banke, neko će mu drugi čuvati leđa. No, ako imate jaku potrebu za slobodnim paralelnim životom, na pravoj ste adresi. Zanimljivu ponudu predstavlja “Alibi Flatrate”. Permanentno pokriće. Paket namijenjen kupcima koji, uslijed manjka priznanja, od okoline kriju svoje pravo zanimanje (escort-service, novinari, vojska, političari). Ovaj alibi uključuje stalno zaposlenje u imaginarnom preduzeću po Vašem izboru. Izradu prospekata, vizitnih kartica i odgovarajućih internet stranica. Telefonski dostupni radnim danom od 09:00–17:00. U slučaju da niste tu (training, meeting) vaši asistenti ažurno notiraju poruku. Cijena, 349.00 eura. Trajanje ugovora – najmanje 3 mjeseca.

Prodaja alibija ima budućnost. Agentura traži nove vanjske saradnike u gradovima Berlin, Hamburg, München, Dortmund, Frankfurt, Düsseldorf, Hannover, Leipzig, Dresden, Bochum i Keln. Poželjni su vještina komunikacije, visok stepen odgovornosti i samostalnost u radu. Kreativno razvijanje novih oblika izgovora također su dobrodošli. Navodi se primjer saradnika iz Kelna, koji notorno čuči na Zapadnom Balkonu. Njegova ponuda samo je dio opsežnog plana modernizacije industrije. Cilja na kupce koji provode mnogo vremena na internetu. Poslodavci i partneri koji sumnjaju da dangubite, neka se obrate njemu. On jamči da ste bili s njim na Balkonu. Da ništa niste uradili. Ništa ružno. Cijena, po dogovoru.

Date

1:46 am

Share