More DW Blogs DW.COM

Zapadni Balkon

Piše: Amir Kamber

Papagaj pobio Aristotela

Aristotel nije bio u pravu – kada je kategorično tvrdio da su ljudi jedina božija bića koja mogu razmišljati logično. Bečki eksperimenti s papagajima dokazuju suprotno. Austrijska ekipa biologa primijenila je metodu šibicara. Tragajući za naučnom istinom, na oči papagaja, stručnjaci bi ispod plastičnog šeširića stavili jedan golem orah. Ispod jednog drugog plastičnog šeširića turili bi sitno sjeme. Dok ptica motri, šeširiće bi zatim demonstrativno pomiješali. Momenat spoznaje: Kada bi naučnici ispod jednog od šeširića maknuli recimo orah, papagaj, očigledno obdaren logikom, savršeno tačno bi znao šta se nalazi u drugom skrovištu. Jer gdje je orah nije sjemenka. To opet znači da je sjemenka uvijek tamo gdje nema oraha. Pa iako je senzacionalni eksperiment u Beču poprilično uzdrmao šire akademske krugove južno i sjeverno od Alpa, stanovnici Zapadnog Balkona nisu se našli iznenađeni.

Budući da redovni balkonski posjetilac, stanoviti Papagaj de Cologne, svakodnevno pobija Aristotela. Čak decenijama prije bečkog otkrića ovaj divlji papagaj preživljavao je profesionalno šibicareći u zemljama bivše Jugoslavije. Primjenjujući neprekoračiva pravila logike na pijaci u Ljubljani. („Ena, dva, tri!“) Indukativno vrteći šibice u redu ispred stranih ambasada u Sarajevu. („Gdje je košpa, gdje je košpa?“) Držeći predavanja pokraj ceste, kod naplatne rampe, u Bubanj Potoku. („Evo je ovde!“) Težak život je natjerao životinju da razmišlja logično. Isplatilo se. Papagaj de Cologne danas živi u njemačkom Kelnu, baveći se uglavnom novinarstvom. Ekspert za privredu, politiku, društvo i razno. Balkonski prijatelj. As logike. Trenutno možda jedina osoba u biznisu koja zna kuda srlja Evropska unija i zašto sve krave na zemaljskoj kugli pasu u polukrugu. Blic intervju o temama koje nas se tiču.

– Papagaju, idemo odmah u glavu: Zar Grčka nije de facto bankrotirala?

– Gdje je košpa, gdje je košpa?

– Američke rejting agenture ugrožavaju eurozonu. Istovremeno, zaduženim Sjedinjenim Državama gledaju kroz prste. Ima li tu logike?

– Ako američki berber brije sve ljude osim onih koji sami sebe briju – ko onda brije njega?

– Niko.

– Ena, dva, tri.

– U pravu si, papagaju.

– Logičar operira, metafizičar promatra.

– Ne razumijem? Misliš na Palestince? Buduća država?

– Evo je ovde!

– Hm. Pitanje za kraj: Kokoška ili jaje?

– Kokoška.

Date

10:25 pm

Share