More DW Blogs DW.COM

Zapadni Balkon

Piše: Amir Kamber

Radikali u novom ruhu

Vjerovatno najčitaniji antiislamski blog u Njemačkoj, «PI» (Politically Incorrect), pokrenuo je Stefan Herre, nastavnik fizičkog vaspitanja iz Kelna. Nastavnik sebe smatra pacifistom, koji «publicira vijesti koje drugi ne objavljuju». Nastavniku pomaže grupa angažiranih autora plus mnoštvo komentatora, koji ovih dana čitaoce pozivaju da izbroje, jave, ukažu, upozore koliko zapravo džamija ima u pojedinim njemačkim gradovima. «Krefeld 7, Berlin 80 komada.» Stefan Herre je dobro umrežen. Prosvjetni radnik u islamu ne vidi religiju – već jednostavno «ideologiju mržnje». Prema podacima magazina «Der Spiegel», internet platforma PI broji 70 000 posjetilaca dnevno. PI privlači razočarane političare desnog konzervativnog krila (CDU/CSU), novopečene berlinske radikale okupljene oko stranke «Die Freiheit», kao i, naravno, sve one što očijukaju sa shooting starom evropske desnice – Holanđaninom Geert Wildersom («International Freedom Aliance»).

PI postoji već 7 godina. Popularnost raste. Krug se širi. Server u SAD-u. Support u Švicarskoj. Iz bloga iščitavamo prototip nove evropske radikalne scene, čiji se uspon, između ostalog, zasniva na retorički vještom distanciranju od demodiranih neonacista, što ovaj ovaj pokret čini prihvatljivim – u konzervativnin građanskim krugovima. S tim u vezi, PI demonstrativno koketira kako je «proizrealska, proamerička» platforma. PI autori podržavaju ustav i demokratiju, otvoreno se zalagajući za ljudska prava. Zašto se onda blog zove «Politically Incorrect»? Zato što je protiv islama i evropskih multikulturalista. Nonkonformistička šizofrenija umišljeno ugroženog: U borbi za ustav i ljudska prava, a protiv multikulti-mainstreama, blog proizvodi mržnju na račun muslimanskih poreznih platiša. PI se poziva na slobodu mišljenja. Pruža verbalni otpor protiv najezde stranaca, tako što tu i tamo pokoji komentator, čitaoce pozove na linč, riječima: «Uzmite oružje u ruke, izađite na ulicu».

Alarmirana norveškim masakrom, politički inkorektnog Andresa Breivika, inspiriranog sličnom crno-bijelom slikom svijeta (mi protiv njih, zato što su oni protiv nas), njemački Ured za zaštitu ustava, sigurnosna služba dakle, razmatra slučaj PI. Očigledna agresivna kampanja protiv muslimanske manjine strukturalno se podudara s onom notornom, Nijemcima dobro poznatom, protiv Jevreja, potrvrđuje historičar, stručnjak za antisemitizam, profesor Wolfgang Benz (TU Berlin). Negativna stigmatizacija vrši se uglavnom kroz religijske predasrude, onako kako su to njemački demagozi činili tokom 19. stoljeća protiv Židova, kaže Benz, koristeći se krnjim citatima iz Talmuda. Protivnici islama danas tako upotrebljavaju dekontekstualizirane isječke iz Kur’ana, gle čuda, vrlo često iste one što im koriste mrki neprijatelji, omiljeni fundamentalisti u ogledalu, konačno kombinirajući iste s mutnim teorijama o stranom genetskom materijalu, koji sam po sebi nije predviđen za bilo kakvu integraciju.

Na koncu dobijamo klasični primjer rasizma, klicu svima dobro poznatog njemačkog nacističkog svjetonazora, s korijenima u svetoj krvi i zemlji, ali u novom ruhu, u centru društva, koje sebe, nažalost, u međuvremenu smatra historijski cijepljenim, zapravo imunim, na desni ekstremizam. Dok istovremeno, s druge strane ideološkog zrcala, muslimanski pseudo nonkonformisti u svojoj zemlji čudesa, na blogovima kao što su njemački PI pronalaze sve više dokaza da ih taj Zapad uzima ozbiljno, da ga je strah, imaginirajući tako neprijatelja koji je izmislio njih. Eh, u tome je kvaka.

Date

9:24 pm

Share