More DW Blogs DW.COM

Zapadni Balkon

Piše: Amir Kamber

Tamna materija Angele Merkel

Na 1001. kriznom samitu u Bruxelles-u njemačka kancelarka Angela Merkel vodećim političarima Evropske unije drži predavanje iz fizike. Podsjetimo se: Merkel je 1986. godine doktorirala na Akedemiji nauka u DDR-u baveći se „Mehaničkim reakcijama raspada“. Naučno zvanje daje joj pravo na eksperimente. Predmet predavanja: mračna materija fiskalnog pakta i kvantni raspad eurozone. Kako ključna lekcija ne bi bila suhoparna Angela Merkel poseže za jednom starom fizičkom zagonetkom. No, prije toga okupljene šefove država i vlada poziva na disciplinu.

– Meine Herren! Svi na svoja mjesta. U najvećoj smo krizi nakon Drugog svjetskog rata. Idemo raditi. Los!

EU lideri poslušno gase smartfonove, zauzimaju pozicije za okruglim stolom

– Monti, gdje je Monti?
– Tu sam signora.
– Jeste li nabavili ono?
– Jesam
– Molim lijepo, podijelite svima po jedan.

Italijanski premijer iz kartonske kutije ispod stola izvlači jedan po jedan paket špageta. Šalje ih u krug. Od ruke do ruke. Kancelarka Merkel protestira:

– Stop! Nisam rekla po paket. Rekla sam svakome po štapić!

Karavan špageta vraća se natrag u kutiju. Mario Monti zubima načinje jedno pakovanje. Prebira tanku tjesteninu. Šalje štapiće u krug. Jedan po jedan. Od ruke ruke. Euro družini nije jasno šta se dešava. Znakovi pitanja na čelima čelnika. Kancelarka pojašnjava:

– Gospodo, da li ste čuli za Feynmannovu zagonetku?

Tup muk za okruglim stolom. Francuskom predsjedniku malo fali da kaže „Oui, naravno.“ Ali ga je prpa. Koncelarka suvereno:

– Nobelovac Feynmann je davne 1965. godine otkrio da se svaka špagetica, bez iznimke, raspada na više od dva dijela, uvijek onda kada je, s krajeva, savijate dok ne pukne.

Angela Merkel podiže jedan štapić paste u zrak, razapinje ga između dva kažiprsta, lagano povija:

– Cvrc!

Tanušan valjak italijanske tjestenine raspada se na tri dijela. Tajac. Grk Loukas Papadimos gleda u svoju špagetu, nervozno, sav u znoju, kao Mufid Memija pred rat. Nijemica odvažno nastavlja.

– Dvadesetak godina kasnije jedan drugi nobelovac, Francuz Pierre de Gannes…

Nicolas Sarkozy glasno komentira.

– Oui, naravno!

Angela Merkel ga kiselo presijeca.

– Ghm. Jedan veliki Francuz (pogled u pravcu Sarkozija) moj dragi kolega Pierre de Gannes problem špageta svojevremeno je proglasio najvećom zagonetkom moderne fizike! Molim lijepo da svako savije svoju špagetu. Pa da vidimo.

Muška družina pokorno uvija špagetice, svako svoju, dok ne pukne. Samo se proćelavi predsjednik Evropskog parlamenta Martin Schulz nećka. Ali ne i dugo.

– Cvrc, cvrc, cvrc, cvrc, cvrc, cvrc…..

Angela Merkel:

– Na koliko dijelova su Vam se raspale?
– Na tri.
– Kod mene također na tri.
– Tri
– Tri
– Tri

Portugalac koji je je svoju špagetu prelamao na WC tužno priznaje:

– Kod mene na četiri!?

Merkel zadovoljno konstatira.

– Svakako, pod određenim uslovima može i na četiri. Mehanika raspada ima svoje zakonitosti. Slobodno pokušajte to i kod kuće. Garantiram, neće biti iznimke.

Iznenada ispod okruglog stola iskače Sulejman Tihić i popravlja kravatu:

– Čisto informativno: Može li to i s omačom?

Merkel uplašeno:

– Pobogu? Straža!

Zatim smireno:

– Historijska zagonetka raspadanja špageta u međuvremenu je riješena. Pomoću digitalnih kamera, u usporenom snimku, sve postaje jasno. U mehaničkom procesu leži metafora za to kako budžeti država odlazi u paramparčad, kada ih pojedinačno savijamo. Svi skupa u paketu – niko nas ne može slomiti. Alles klar?

Šef Eurogrupe Jean-Claud Juncker skeptično dobacuje iz pozadine:

– Ništa ne razumijem. A zagonetka?

Merkel sufizantno otresa:

– Idite kući i slikajte se!

Pravi kratku pauzu. Čeka da se gradivo slegne. Zatim još jednom demonstrira moć nad muškim političarima. Oštrim karate udarcem prelamajući jedan cijeli paket špageta. Na dva dijela.

– Kkkkrrrrboooommklaaakcvrrrrrrrrrrcccccccccccccc.

Date

10:25 am

Share