More DW Blogs DW.COM

Zapadni Balkon

Piše: Amir Kamber

Ljudi, životinje, senzacije

Nakon što ga je tigar ugrizao za glavu, njemački ukrotitelj Christian Walliser nastavlja s radom. “Da su me htjeli rastrgati, oni bi me rastrgali,” procjenjuje neustrašivi profesionalac koga su prilikom nastupa u Hamburgu, prije četiri mjeseca, atakirala ukupno tri cirkuska tigra. Prvi je dresera stisnuo za glavu, drugi za kuk, treći za leđa. Nakon kratke pauze, umjetne kome i uspješne rehabilitacije Christian Walliser opet je stao pred publiku. Senzacionalno. Njemački umjetnik smatra da ga zvijeri i dalje poštuju, da su ga na starom radnom mjestu vrlo dobro prihvatili. “Oni nisu zlopamtila.” Krivicu za kratki prekid karijere Walliser pripisuje klizavom terenu (koji tuđom greškom nije bio zasut piljevinom), uslijed čega je nesretni ukrotitelj jednog od tigrova nehotice udario glavom u čelo. Na to su ostale mačke iz kaveza doduše drastično, ali sasvim prirodno reagirale.

Situacija je ozbiljna: Položaj gradskih vrabaca u SR Njemačkoj pogoršava se iz dana u dan. U evropskim metropolama, Londonu i Parizu, ove ugrožene vrste praktično više nema. Na red su došla njemačka gusto naseljena područja, kaže naučnica Erika Vauk-Henzelt iz „Fondacije za divlje životinje“ (Deutsche Wildtier Stiftung). Uzrok za masovno izumiranje gradskih vrabaca ornitolozi pronalaze u višku gradske higijene. Propisno nabačene zgrade, nedostatak rupa i udubina, pretjerano dihtovana potkrovlja, strogo uređena dvorišta (niske živice, malo grmlja) gradskim vrapcima otežavaju gradnju gnijezda. Insekti bogati bjelančevinama, potamanjeni od strane čovjeka, pritičicama također nedostaju. Oaza spasa za mnoge od njih: Berlin – još uvijek glavni grad vrabaca u Njemačkoj. U crnim rupama komunalnog budžeta, prema posljednjem popisu, preživljava čak oko 120 000 vrapčijih parova.

Istovremeno, u gradu Mühlheimu na rijeci Rur vlada panika. Strah od 30 centimetara dugačke kobre, pobjegle iz privatnog terarijuma. Smrtonosna zmija nepoznatim putevima gmiže gradom. Jednako je moguće da se otrovnica još uvijek nalazi u zgradi višespratnici odakle je navodno nestala. Skrivena u mračnom stubištu, zavučena u podrum, ili namještaj, upozorava tridesetočlani tim vatrogasaca koji već danima traga za opasnom zmijom. Stanari sumnjive zgrade napustili su domove. Ljudi iz susjednih kuća ovih dana oprezno otvaraju vrata od garaža. Prije nego ih obuku, dva puta zaviruju u rukave od kaputa, duboke cipele i čizmice. Odgovoran za sve – neodgovorni vlasnik kobre. Hitna potraga će ga skupo stajati. „Sat vremena 850 eura,“ kaže glasnogovornik Horst Brinkmann. Strategija odvažnih vatrogasaca ukazuje na hrabrost, odlučnost i visok moral: „Sačekaćemo da umre od gladi.“ Akcija bi, prema procjeni biologa, mogla trajati oko 40 dana.

Na koncu, još nekoliko okvirnih informacija o zanimljivim ličnostima iz svijeta zečeva. Na adresu njemačkog Uskrsnog Zeca (Osterhase), u grad Ostereistedt, na sjeveru Republike u međuvremenu pristiglo preko 30 hiljada pisama. U maštovitom pismu Melise i Marvina između ostalog stoji: „Dragi Zeko, učini da vitamini iz špinata pređu u puding od vanilije?“ Na želje mališana, u ime Uskrnog Zeca, odgovara penzionirani poštar Hans Hermann Dunker. Ono što je prije 28 godina počelo kao reklamna fora Njemačke pošte, danas je internacionalno omiljena blagdanska institucija. Dežurni sekratar Uskrsnog Zeca, s tim u vezi, ponosno tvrdi da pisma dolaze čak iz Sjedinjenih Država, Japana i Kine. Pored šarenih uskrsnih jaja, djeca uglavnom naručuju bicikle, konje, igračke, neki od njih mobilne aparate, džipove na daljinski i prave mačke, nabraja Hans Hermann Dunker. Njemački Uskrsni Zec poštu prima i putem interneta.

Date

9:39 pm

Share