More DW Blogs DW.COM

Zapadni Balkon

Piše: Amir Kamber

Bombastične vijesti iz zemlje papagaja

Ponavljam: Papagaji u Kelnu su dobro informirani. Tajno uvezani. Iznad krovova milionskog grada na Rajni. Politika, kultura, društvo, sport. Zelene gradske ptičice znaju sve o nama. Bolje od žute štampe. Evolucija je egzotičnu zvijerku programirala da kratko leti (svaki stop nova vijest), mnogo pamti i još više ponavlja. Ko, šta, gdje, kako, zašto. Brz prolet informacija. Prosječan papagaj – perfektan reporter. Zahvaljući ovakvim i sličnim odlikama, evropske kolonije papagaja već više od četiri decenije prkose gradskoj divljini. To je tako u Londonu gdje je prve od njih Jimmy Hendrix svojevremeno pustio na slobodu. To je tako u Kelnu gdje su sami, za vrijeme karnevala, zbrisali iz kaveza. Upravo fascinantno, zar ne. Na putu ka gradskom groblju Melaten (glavna papagajska četvrt u Kelnu) jedan od pernatih reportera spustio se na zamrzli gelender Zapadnog Balkona, bez klizanja, sigurno i meko, kao aviončić djevica Dreamliner, Boeing 787, nakon probnog leta u državi Washington. Saznajemo da ptica raspolaže zanimljivim informacijama.

– Papagaju, druže stari. Šta ima novo?
– Kunduz, Kopenhagen, Bosna, Berluskoni, Božić, Buckingham Palace.
– Polako. Objasni mi najprije, kako vi, bivši kućni ljubimci, naviknuti na grijanje, preživljavate ovu zimaču?
– Svako biće ima svoj izvor topline.
– Plakatiraš, crvenokljunac. Valja nešto i pojesti. Gdje se hranite?
– Afganistanska prodavnica iza glavnog kolodvora. Kljucamo badem iz Kabula. Odozgo pošećeren. Zovu ga Noquol.
– Šta kažu Afganistanci o misiji njemačkih vojnika?
– Žao nam civila.
– Misle li oni da se međunarodne snage trebaju povući iz Afganistana?
– Tek onda ode sve u helać. Više pregovarati, manje ratovati.
– S Talibanima?
– Taliban je ko misli da su u brdima samo Talibani.
– Njemački političari, Merkel, Pipa, zu Guttenberg i ostala ekipa, kako ih komentiraju u Kunduzu, mora li neko od njih dati ostavku – nakon svjesno smrtonosnog napada na cisterne i ljude, 142 mrtvih?
– Žao nam civila.

Nakon razoružavajuće rečenice, kolega papagajski reporter, parkiran na gelenderu Zapadnog Balkona, osvrnuo se i na ostale novosti iz svijeta, zagrijavajući protočni bojler internacionalnog bulevara, prenoseći vruć haber o demonstracijama u Kopenhagenu, brbljajući o tome kako je medijski knez Berluskoni gađan minijaturom milanske katedrale, uprkos teškoj povredi, na putu ka bolnici, još jednom izašao iz auta među narod, krvav i slomljen, nek ga se vidi i zna da popularnost tako raste. Odakle mu svi ti detalji? Papagaj nije prešutio ni najnoviji plavi trač o princu Williamu, mladom nasljedniku britanske krune (baka bi da sin preskoči tatu) koji će se ovog Božića izgleda konačno zaručiti sa lijepom Kate (Waity-Katie). Još jedna bomba. Ptičica nas pri tom iznenađuje podatkom da se po britanskim kladionicama narod već nekoliko godina kladi na zarudžbu mladog princa (4:1), što nas naravno direktno upućuje na balkanski kladionačarski milje i ulogu bosansko-hercegovačkih mahera u ljubavnim šesnaestercima Buckingham Palace-a, posebno nakon spektakularnog blic-intervjua u Dnevnom Avazu s potpresjednikom Fudbalskog saveza Kantona Sarajevo, Mirom Pandžićem, u kojem funkcioner javnosti iskreno saopćava da se najbolje odmara “uz kladionicu“.

– Papagaju moj, zamisli da u najčitanijoj dnevnoj novini „Bild“ jedan njemački funkcioner ispali da se nakon posla najbolje opušta u kladionici?
– Žao nam civila.

Date

10:19 am

Share