More DW Blogs DW.COM

Zapadni Balkon

Piše: Amir Kamber

Terminator u pelenama

Umjesto da brojim ovce, zamišljam kako 3D printeri printaju 3D printere koji printaju 3D printere što printaju 3D printere. No, prije nego što mašine napadnu i preplave planetu, iz kreveta me diže plač novorođenčeta.

Umjesto da brojim ovce, zamišljam kako 3D printeri printaju 3D printere koji printaju 3D printere što printaju 3D printere. No, prije nego što mašine, noćas, napadnu i preplave planetu, iz kreveta me diže plač novorođenčeta. I tako, zbog toga, mijenjam pelene i razmišljam o budućnosti čovječanstva.

Nije što je moj, ali dobro kaki. Redovno. Dar za roditelje – tumači klasična psihoanaliza. Odatle očeva radost. Sestra nije toliko protestirala. Ovaj užasno skiči. Svučeš stare, priheftaš nove. Jest mi neka mudrost. Uvijek isti pokreti. Zašto niko nije izumio mašinu za previjanje beba? Roditeljima bi svanulo. Rađalo bi se više djece. Praćeno, doduše, razmnožavanjem robota.

Prirodno je pretpostaviti da će kompjuteri ovog stoljeća eksponencijalno uznapredovati. Umjetna inteligencija će nas 2045. godine definitivno prešišati, predviđa Ray Kurzweil. Predstavnik transhumanističkog pokreta ne priziva terminatore. Nećemo biti likvidirani, obećavaju transhumanisti. Upravo suprotno. Superiorne mašine će čovjeka učiniti besmrtnim – tako što će mu downloadirati novi identitet.

Muziku restartujem povlačenjem dukata iz stražnjice magarca spavalice, plišane igračke iz koje mili melodija tridesetih godina prošlog stoljeća. Soundtrack za film Čarobnjak iz Oza (Over the rainbow). Koješta. Dojenče se ne da zavarati. I ne samo to. Nastavlja vršiti nuždu u svježe pelene koje ne stigoh pošteno stegnuti. Ups. Prekipjelo. Malo. Malo više. Podcijenio sam ga.

Ray Kurzweil nije niko i ništa. Pionir transhumanizma važi za jednog najutjecajnijih futurologa na svijetu. Čuveni izumitelj modernog sintesajzera i čitačkog uređaja za slijepe. Direktor inženjeringa u Google-u. Govore kako je Kurzweil pogodio kad će se raspasti Sovjetski Savez i da je tačno proračunao godinu u kojoj će računar poraziti čovjeka u šahu. Ukoliko bi priznao šta je u životu sve promašio – znali bi mu pravu kvotu.

Nebitno. Sam sam kriv. Trebao sam sačekati da se dijete ispuca do kraja. Nisam morao stavljati nove pelene. Kud sam poletio? Sad su i ove prljave. Ništa. Idemo ispočetka.

Transhumanisti, kao zastupnici superkompjutera, ne bez futurološke patetike, u međuvremenu, širom svijeta osnivaju političke stranke. Zoltan Istvan, filozof i biznismen, najavljuje kandidaturu za predsjednika SAD-a 2016. godine. Good luck! Ima li izgleda za transhumanističke koalicije na Zapadnom Balkanu? Protektorat umjetne inteligencije u Bosni i Hercegovini?

Bujrum, samo nek ovi gore jednom za svagda sjašu – prokomentirala bi čaršija.

Jeste, jeste, to je rješenje. Nek se lufta, neću zatvarati pelene, sačekat ću, možda dođe još kakve milošte odozdola, usput, zna li ko gdje je ona homeopatska krema da mu namažem guzu, ček, ček, ček, šta, aauuuuuuuupiški me beba, jao, ženo, brzo peškir, maramice, daj šta daš, nisam ćunicu oborio malim prstom, a rekli su mi da se čuvam artiljerije.

Sad se moram i ja presvući.

Date

10:27 am

Share