More DW Blogs DW.COM

Zapadni Balkon

Piše: Amir Kamber

Balkon Angelina

Da je meni sletila, kao što nije, Zapadni Balkon se više ne bi tako zvao. Nazvao bih ga Balkon Angelina. Njoj u čast. Ženi velikog srca. Složio bih joj musaku s povrćem. Savio savijaču od lososa. Mezili bi sir i grožđe. Pili prirodne sokove. Razgovarali o djeci, samohranim majkama i izbjeglicama. Kad bi nečega zafalilo, rekao bih: „Hajd Brad, majke ti, ustani ti, da ne bih ja morao ustajati.“ Bio bih pristojan. Pitao bih za Tanzaniju, Pakistan, Kambodžu, Ekvador, Čad, Tajland i Kosovo. „Recite, kakva je tamo situacija?“ Ona bi iskreno odgovorila: „Teška.“ Zahvalio bih joj se što je posjetila istočnu Bosnu. „Tim ljudima zaista nije lako.“ Prenio maksuz selam od Suade Šehić iz kolektivnog centra Splavište: „Pamtit ću ovaj dan dok sam živa.“ Kao i od Murisa Ražanice, vlasnika hotela Behar u Goraždu, gdje je holivudski par, prvi put nakon dvije godine, sjedio pored prozora a da im niko nije smetao.

Rekao bih hvala. Jedno veliko hvala – što ste svijetu skrenuli pažnju na Bosnu i Hercegovinu. Bez sumnje, na pravoj ste strani. Ljudima je već sada puno bolje. „Prodrmali ste ih malo, znate.“ Poslije Vas bijeda bolje blješti. Vi činite makar nešto. Bio bih pristojan. Ne bih zaboravio upitati kako su joj klinci. Jesu li blizanci dobro? Kako je ostaloj četvorici? Baš ne zanima, ko pazi na Zaharu dok Vi pazite na nas? Dječji psiholog, koga ste ekstra unajmili za te i slične svrhe? Da li su glasine istinite – da se taj doktor ustvari brine o Vama? Usput, kako brak, moja ti Angelina? Evo, recite, dok se još nije vratio, da li je istina da Vam Brad prijeti rastavom ako ne ozdravite? Neka ste onda baš došli na Zapadni Balkon, ovdje ćete sigurno doći sebi. Slušajte samo kako kod nas ptice cvrkuću. Proljeće. Divota. Za divu poput Vas. Jesmo li sada za jedan mali avokado s kozijim sirom? „Brad, jarane, hajd Allaha ti, kad si već na nogama skokni do kuhinje…“

Šta fali. Neka ga neka leta. Još sam vam nešto mislio reći. Johnny Depp. Pišu da upravo snimate film s Johnnijem Deppom? U Veneciji. Da. Prelijep grad. Jeste, kažu da tone. E pa taj Johnny Depp, on Vam je nedavno bio kod Emira Kusturice u Kustendorfu. Samo da znate. Jedno malo selo u Srbiji. Nebitno. Uglavnom, njih dvojica su dobri prijatelji. Jarani. Bojim se da je moguće da je Kusturica našem Johnniju u glavu utuvio svoju varijantu rata prema kojoj su izbjeglice koje ste vi posjetili u Goraždu same sebe protjerale. Upozorio bih Vas samo, ako je naš Johnny povjerovao u tu priču, ne vjerujte mu ni riječi. Ubijedite ga u suprotno! To bi nam mnogo značilo. Uvjerile ste se sami. Na Balkanu je situacija ista kao u jugoistočnoj Tanzaniji. Pretpostavljam. Ja. Ovaj je njega nagovorio. Uz rakiju. Ili tako nešto. Ali pustimo sad te tračeve. Vi ste, draga moja ambasadorice dobre volje, došli ovdje da ozdravite. Je li tako?

Eno ga Brad. Opa! Svaka čast. Još samo da nam čaše za vino doneseš i car si za sva vremena. Jašta. U mašini za suđe, aha, samo ih malo krpom i to je to. Bravo. Plah ti je ovaj Pitt, moja ti Angelina. Jok. Nije težak. Hoće. Nego. Znam da gnjavim, ali jeste li uskoro planirali za Afganistan? U slučaju da jeste – nemojte još. Sačekajte malo. Možda ste čuli, njemački ministar odbrane Karl-Theodor zu Guttenberg misli da tamo vlada „rat u kolokvijalnom smislu riječi.“ To do sada u Njemačkoj niko nije tako jasno rekao. Drugim riječima: Tamo se puca. Pamet u glavu Angelina. Tamo Nijemci opet ginu. Situacija se zaoštrava. Bundeswehr šalje novu opremu, helikoptere, avione, tenkove. Vaš Obama sprema veliku ofanzivu. Bolje ti je da čuvaš vezu. Kad se dole sve završi, onda pomaži. Znam. Da. Vjerovatno. Brad garant bi. Gdje god da ga pošalješ.

Date

9:45 am

Share