More DW Blogs DW.COM

Zapadni Balkon

Piše: Amir Kamber

Sarajevo Survival Kit

Kako se vratiti u Bosnu i Hercegovinu i ostati živ? Ultimativni vodič za osobe koje se namjeravaju curiknuti u Sarajevo. ….

Podsjetnik bivšim, budućim i vječnim povratnicima. Povod za podsmijeh domaćina. Teoretski praktični savjeti. Tehnike opstajanja u zemlji bahata rahata. Korektan pristup svojoj, tuđoj stvarnosti. Alatke pukog preživljavanja. Redoslijed ne implicira stepen važnosti. Take it or leave it. Uzmi ili ostavi. Friss oder stirb (Jedi ili crkni).

1. Više tikvenice, manje bureka.

2. U svakodnevnim razgovorima, na kafi, ručku ili sijelu, na krovu šoping centra, u aščinici, tramvaju, trolejbusu ili taksiju, nikad, never, ever, ama baš nikad, ni u snu, kamoli na javi, spram nepoznatih osoba, pogotovo prijateljima, još manje dalekom a najmanje bliskom rodu – priznati da ste nešto spoznali, shvatili i naučili. Optužiće te da se praviš pametan. Poslaće te u peršun. Pri iznošenju ličnog stava, uvijek koristiti pomoćne sintagme kao što su: čuo sam, priča se, meni su rekli, kažu, štono kažu, imam jednog jarana, on meni kaje, jarane, kaje Škoda Octavia je zakon. Samo tako će te ljudi ovdje shvatiti ozbiljno.

3. Oni tebi ti, ti njima Vi.

4. Držati distancu. Ne komunicirati s očiglednim grubijanom u kožnoj jakni. U pretrpanom liftu tržnog centra. Još manje prepirati se s njim. Kupio si kćerci haljinu. Ustvari nisi je kupio. Kupila ju je nana. Bio je rođendan. Ti si je išao zamijeniti. Izvukli se bili končići na ramenu. U Sarajevu nisu imali broj. Pa su zvali Banjaluku. Javili da je stigla haljina iz RS-a. Obavio si posao. Sad čekaš lift. Na trećem spratu. Krenuo si na kolač u valjda jedini nepušački kafić u gradu. Na krovu istog tog tržnog centra. Držati distancu. Ne komunicirati s grubijanom u kožnoj jakni. Čak i ako te ne želi pustiti u lift – gore ili dole???

5. Više tikvenice manje bureka.

Sarajevo

Prokišnjavanje s krova

6. Kad primijetiš da prokišnjava s krova, a da ne pada kiša, zapitati se zašto zapravo prokišnjava s krova, kada ne pada kiša. Pozvoniti komšijama. Proviriti na tavan. Da nije negdje pukla cijev? Otkud cijev na tavanu? Otkud voda? Popeti se kod Ragibe, na šesti sprat susjedne zgrade. Pozvoniti ženi. Kod nje prokišnjava. Ustvari ne prokišnjava. Tamo, kod Ragibe je negdje pukla cijev. Pa se slijeva i prolazi u naš zid.

7. Odmah upomoć zvati deminere, policiju, vojsku, visokog predstavnika, Chuk Norrisa, Angelu Merkel i Baracka Obamu. (Čestitike!)

8. Zašto? Zato što je bolje da je kod Ragibe u susjednoj zgradi pukla cijev. Nego da je kod nas pukla cijev. Zašto? Zato što komšije tvrde da našem tavanu ima zolja da nije pukla. Otkud zolja? Od rata.

– Kakva zolja?

– Naša zolja.

– Kako naša zolja?

– Pa u ratu su ovdje su bili njihovi, pa smo ih gađali, pa nije pukla.

– Naša zolja?

– Naša zolja.

9. Koliko kod oni tebi ti, ti njima Vi.

10. Više tikvenice, manje bureka

Autor: Amir Kamber

Date

10:26 am

Share