More DW Blogs DW.COM

Zapadni Balkon

Piše: Amir Kamber

Mudrost

Je li mudro promovirati mudrost? Podsjetimo, apostol Pavle se žalio da svijet ne prepoznaje kardinalnu vrlinu. Mučenik nije imao internet. Dvije hiljade godina kasnije, mudrost je u digitalnom cvatu. Big in Business.

Osobito njeni indijski i dalekoistočni kraci, inspirirani hinduizmom, budizmom odnosno taoizmom…

Budist i jedan od glavnih inženjera Googlea, Chade-Meng Tan, potpisuje knjigu Search inside yourself (Pretraži svoje biće). Uposlenici kompanije pozvani su, tokom istoimenog osmosedmičnog kursa, trenirati pomnost i emocionalnu inteligenciju. Introspekcija, priznaju sudionici, mijenja čak i njihove privatne živote. Zadovoljniji kod kuće, produktivniji na poslu.

Na Svjetskom ekonomskom forumu u Davosu i ove godine su zatvorili oči i meditirali. O čemu? O ničemu. Vježbu je vodio čuveni mudrac, Jon Kabat-Zinn, stručnjak za Mindfulness Meditation, s elitnog Massachusetts instituta za tehnologiju u (MIT). Sadašnjost je prazna, stoga moćna, sugerira guru, izuvenih cipela: „Prošlost nije prošla, budućnost nije došla.“

Slično njemu, ništa više, ništa manje, u potpunosti posvećeni praznini, onako kako shvataju budizam, hinduizam i taoizam, šta je da je, sve je lako razumjeti kad se nema šta razumjeti, ozbiljni ljudi ovih dana meditiraju po kancelarijama Svjetske Banke u Washingtonu, u seminarima Business Schoola u Londonu, po liftovima ECB-a u Frankfurtu, baš kao u zen prostorijama tvrtki Facebook ili eBay.

Kroz antistresne programe, isključujući um, sklapajući oči pred ekranom, tokom lunch pauze, kad se iskradu na wc, poslovni svijet spoznaje ništavnost. To se onda, tradicionalno, zove mudrost. Za nju će biti sve više potražnje. U tom kontekstu, možda zvuči neskromno, Balkan ima priliku nametnuti se kao rasadnik. Jer, ono čega oni vani nemaju, ovdje ima u izobilju – ničega.

Od toga valja praviti domaći brend. Balkanska Mudrost 2.0. Zašto u potrazi za prazninom pješačiti Kinom, istraživati Indiju, potucati se Japanom, kad to, uz pristupačnije cijene možete postići u Sarajevu, recimo, kroz razgovor s prosječnim eglen-beglen-biznismenom, uz gutljaj brlje koja svaki mozak, ma koliko natprosječan bio, dovodi u alfa stanje (joga mozga).

Doista, mučenik Pavle nije znao šta je online marketing. Gdje bi mudrost danas bila da je onda bilo interneta? Digitalne generacije moraju iskoristiti domaći vakuum. Osmosedmični tečaj za jogu i meditaciju u planinarskom domu više vodopada Skakavac? Bujrum, strani investitori. U očekivanju revolucionarne kampanje na Twitteru, nekoliko prijedloga za hashtag.

1. #ViKažeteMeetingMiKažemoNekaKafa

2. #ViLažeteKnowHowMiKažemoSkontaćemoNešto

3. #ViKažetePodizanjeStandardaMiKažemoSadĆeToMuneveraKrpomPrebrisati

4. #ViKažetePoslovniIzazovMiKažemoSjedniBaĐeĆeš

5. #ViKažeteElitnaPrivrednaGranaMiKažemoHajSRajom

6. #ViKažeteStečajMiKažemoOtišoSRajom

7. #ViKažeteAsSoonAsPossibleMiKažemoJavimPoslijeTekme

8. #ViKažeteImidžMiKažemoJošVasNikoNijeProvalio

9. #ViKažeteUskoroNaTržištuMiKažemoOdohLeći

10. #ViKažeteKarijeraMiKažemoHošPlakatMajkoKadSeUdam

Date

11:41 am

Share