More DW Blogs DW.COM

Zapadni Balkon

Piše: Amir Kamber

Digitalni komunizam

Smrt fašizmu, sloboda Facebook-u. Svi povezani a niko žive veze. Ključno pitanje: Kako partija, dakle Facebook zarađuje novac? Odakle američkim drugovima dakle prijateljima keš, kad je sve besplatno? Od nevidljivih reklama? Solidarnih sponzora? Proletarijat pojma nema – skoro niko od 400 miliona vjernih podanika, umreženih tamnom materijom digitalnog kapitala. Za razliku od izvršnog odbora, šake boraca za bolju budućnost koje predvodi mlađahni vrhovnik Marc Zuckerberg. Vrijednost Facebook-a u međuvremenu iznosi više od 10 milijardi dolara. Kako to? Još jednom: Šta je tu toliko dragocjeno? U čemu je fol? Gdje leži izvor bogatstva? Odgovor je blesav koliko i korisnik: Lova u ovom slučaju dolazi iz nepregledne mase komunicirajućih korisnika koji članarinu u partiji ne plaćaju novcem već privatnim podacima. Za šefa Facebook-a sasvim legalan deal. „Privatna sfera je ionako prevaziđen koncept,“ mudro zbori dvadesetpetogodišnji internet pionir Marc Zuckerberg, ljubi ga Mao tako pametna.

Ustvari skandalozan čin: Licencu za neograničeno eksploatiranje privatne sfere Facebook je, prošle jeseni, krišom, dopisao u oficijelni tekst općih uvjeta poslovanja. Papreni paragraf Facebook-u daje kosmičko pravo za korištenje, proslijeđivanje i prodaju tuđih ličnih podataka, kao i svih, bilo kada, zakačenih takozvanih IP-sadržaja (slike, tekstovi, filmovi sl.). Samoovlaštenje Facebook-a kosi se s njemačkim zakonom o zaštiti podataka. Iz tog razloga je ministrica Ilse Aigner u međuvremenu žustro reagirala, prijeteći mladom gospodinu Marcu Zuckerbergu, da će se lično, ako se ništa ne promijeni, ispisati iz Facebook-a. Hrabar nastup države. Respekt, ministrice. Niste sami. Na drastičan deficit transparentnosti u poslovnoj arhitekturi Facebook-a, koji uglavnom trguje tuđom transparentnošću, ukazuje i aktualno istraživanje njemačke „Fondacije za testiranje robe“ (Stiftung Warentest). Stručnjaci kritikuju višak informacija i manjak etike.

Frendovi i frendice svih zemalja, ujedinite se! KP Facebook se ideološki zasniva na egalitarnim načelima. Kao, uostalom, i sam sveti internet. Mreža ima misiju. Moralnu legitimaciju. Spas za sve nas. Poput nesvarene varijante komunizma, takozvana digitalna revolucija propagira inteligenciju kolektiva, slobodu informacije, med i mlijeko u svjetskoj zajednici jednakih. Bliskost i apsolutnu povezanost. Ako ne danas, onda u budućnosti. Dakle malo sutra. Ispod plakativne atitude jednakosti, krije se složen sistem ekonomskih hijerarhija. Na vratima vrtoglavo nadolazećeg kapitala stoje monstruozno velika preduzeća poput Google-a, Apple-a, MySpace-a ili Microsoft-a. Digitalni igrači na površini propagiraju ravnopravnost. Pod uslovom da upravo oni određuju pravila igre. Da ih mijenjaju kako i kada oni to žele. Poput Facebook-a, internet nam priča lijepu priču za laku noć. Globalna manjina kroz bajku o digitalnom bratstvu i jedinstvu primjenjuje kapitalističku iluziju sopstvene ekselencije. Ništa novo. Ali dobro da znamo.

Ko se učlani u Facebook, može se slikati. Fotografije i razgovori ne pripadaju njemu već svetoj kravi tržišta. Muuuuuuuh. Zauvijek. Plastičan primjer: Nakon ukidanja viza, razgovarate s prijateljima kako bi skoknuli do Njemačke, i već sutra, Big Brother Facebook Vam proslijedi prikladnu ponudu avionske agencije. U slučaju da konkurirate za novi posao – budući poslodavac naruči protokol Vaših konverzacija, plus još pokoju sliku iz diskaća, tek tako, sa štange, pride. Da se bolje upoznate. Da ne govorimo o mogućnosti da nam neko hakne profil, pa da uz pomoć imena, prezimena, dana rođenja i adrese iskoristi sve blagodati online shoping-a. Da u naše ime naruči najnoviji vibrator ili umjetnu vaginu, kao što se to desilo socijaldemokratskom poslaniku Bundestag-a, Sebastianu Edathiju. Pašnjak zloupotrebe je bezgraničan. Hajde da vas još jednom čujem: Muuuuuuuh. Tako je. Mašina zvana internet tek je na početku. Brzo uči. Još brže zadovoljava. I ima pamćenje kao slon. To jest krava. Ruke uvis! Sve što kažete, može bi korišteno protiv Vas.

P.S. Sasvim mala ali vrlo tužna utjeha leži u tome da većina svjetskog stanovništva ne koristi internet. Milioni u predgrađima Bombaja, Jakarte, Lagosa i Ria imaju sasvim druge probleme. I sve ih je više. Dok digitalni pioniri sanjaju san digitalnog komunizma, ispred njihovih očiju, sakrivena iza ekrana jednakosti, raste prava nepravda. Siromaštvo, glad, kolektivna izolacija velikog dijela čovječanstva. Oni svoju revoluciju neće zakačiti na internet.

Date

9:35 am

Share