More DW Blogs DW.COM

Zapadni Balkon

Piše: Amir Kamber

Hladni rat, verzija druga

Virus hladnog rata inficirao svemirsku politiku: NASA odbija biti ovisna od ruske kosmičke tehnologije Sojuz i „otvara najuzbudljivije poglavlje u istoriji svemirskih ekspedicija“, najavljuje šef američke agencije Charles Bolden. Zvuči kao prijetnja. Pogotovo ako dekodiramo brend nove generacije američkih letjelica: SpaceX Dragon V2.

Dragon SpaceX

Skraćenica V2, oficijelno, znači Version 2. Podsjetimo, ne baš tako davno, V2 bio je naziv zloglasne nacističke rakete koja je razarala London i Antwerpen. Njen izumitelj zvao se Wernher von Braun, u prvoj fazi stvaralaštva SS-ovac, miljenik Adolfa Hitlera, u drugoj američki stručnjak, mozak programa Apollo. Jeste, to je onaj što je Amerikance poslao na Mjesec.

Na bazi stečenog iskustva na projektima u Drugom svjetskom ratu (von Braun je vodio podzemni pogon proizvodnje raketa u koncentracionom logoru Mittelbau-Dora) dokazani njemački nacista, dakle, krajem šezdesetih godina prošlog stoljeća, poslije serije tehnoloških poniženja kontra Rusije, SAD-u vraća svemirski obraz.

NASA je Wernheru von Braunu „halalila“, kao i sama Njemačka – ulice u Bonu, Hamburgu, gimnazija u Friedbergu nose ime raketnog pionira čuvenog, između ostalog, i po tome što su njegovi V2 projektili ubili više ljudi pri proizvodnji nego nakon detonacija. Zbog surovih „uslova rada“ u logoru Mittelbau-Dora, okrug Buchenwald, život je izgubilo više od deset hiljada ljudi.

Hoće li supermoderni SpaceX Dragon V2 spasiti čast Baracka Obame? Čiji će astronauti prvi stići na Mars? Wernher von Braun je sanjao da osvoji Crvenu planetu. Možda je vjerovao da ga mračna prošlost gore neće stići. Zašto je fabrikant američkog Space Shuttlea, privatna kompanija SpaceX, svoj model krstila po raketi koja u prevodu s njemačkog znači oružje odmazde (Vergeltungswaffe)?

Loš vic ili propust u američkom obrazovnom sistemu? U svemirsko-političkoj aferi Kremlj ne reagira duhovitije, niti pametnije. Pošto je NASA putem Facebooka obznanila da zbog krize u Ukrajini zamrzava saradnju, to jest, korištenje ruskih kapsula Sojuz, vicepremijer Dmitrij Rogozin Amerikancima preporučuje, kako drugačije nego putem Twittera, da ubuduće svoje astronaute u orbitu šalju trampolinom.

Takozvane velike svjetske sile ulaze u novi krug kosmičkog srljanja u hladni rat. Sve se vraća, sve se plaća, vrisnula bi Tereza Kesovija. Kad se s prostora Zapadnog Balkana pogled uputi u zvjezdano nebo, situacija se ne čini tako apsurdnom. Čovjek je oguglao na iracionalno. Pri rezignaciji pomaže satelitski navigacijski program pokrenut tokom prošlog rata – kada je Prijedoru u zrak otišla džamija. Raketa je uspješno lansirana u orbitu, dok su ostaci minareta pali u avliju tetke Asime.

 

 

Date

6:49 am

Share