More DW Blogs DW.COM

Zapadni Balkon

Piše: Amir Kamber

Trikovi njemačkih šibicara

Vraški opasan razbojnik hara Njemačkom. Muškarac u farmerkama i košulji kratkih rukava predstavlja se kao glas (sinhronizator) slavnog žapca Kermita iz Muppet Show-a. Na meti lopova našla se prodavnica e-bajkova (električnih bicikla) na rubu Kelna. Prodavačica luksuznih vozila na struju, Claudia Liebe, zatečena ljubaznošću: Gospodin bi kao da kupi nekoliko bajkova, kao oni s televizije organiziraju humanitarne biciklističke trke za slijepce, na raspolaganju je 13.000 eura, sutra će doći kamere da zabilježe čin. Evo, kaže Kermit, već sam se odlučio, idem do banke po novac. Bandit zatim izlazi iz radnje, zastaje pored jednog luksuznog bajka. Prodavačica Claudia Liebe dovoljno je naivna da lažnoj žabi ponudi da se do banke odveze skupim biciklom.

E moja Claudia.

Svijet je pun lopova. Pogotovo po trolejbusima. U Sarajevu. Moja majka penzionerka drži da, s tim u vezi, čovječanstvu jedna stvar mora biti jasna: zadnji džep nije tvoj džep!

– Mene da i opljačkaju nemaju šta, komentirao bi, vjerovatno, moj jednako penzionirani otac.
– Imaju, imaju, kriješ ti njih, usprostavila bi se mama.
– Ma šta imaju, ti mene ovdje najviše peljušaš…

Objektivno gledano, u bosanskom slučaju, ustvari nije bitno ko koga čereči. Očeva i majčina penzija skupa vrijede koliko jedno zvonce na njemačkom električnom bajku. Kada bi primali njemačke penzije, mogli bi voziti tandem. Otac naprijed, mati straga. Pa udri. Na izvor Bosne. Bez okretanja pedala. Džaba. Ovako se moraju svaki dan glodati. Ipak, možda je tako i čak bolje. Kada bi bili Nijemci penzioneri, morali bi se dobro čuvati podlih zapadnjačkih šibicara i njihovih još podlijih trikova.

Poput onog sa zlatom i benzinom, kada ti pozvone vrata i kažu da im je, eto, stalo auto, oni bi Vama suho zlato, a Vi njima, ako kako može keš. (Ponekad nude kožne jakne.)

Poput onog s krupnim novcem, kada Vas na ulici pitaju da im ga usitnite, Vi za novčanik, kako da ne, svakako, izvolite, kasnije, kod kuće, izbrojite, kad ono nešto fali.

Poput onog s lažnim bankarom, koji Vas nagovori da odmah dignete lovu. Odete do banke. Vratite se kući. Kad ono vodoinstalater na vratima. Kaže pukla cijev. Kakva cijev. Kaže ne znamo. Moramo pregledati sve prostorije. Vi ih pustite. A oni podignu podignut keš.

Poput onog s dječjom pornografijom, kada Vam pokucaju na vrata i kažu da su na Vašem kompjuteru pronašli porniće, da morate platiti kaznu.

Poput onog s čašom vode, kada pozvone i zatraže čašu vode.

Poput onog s nožem, kada se pojave na pragu i pokažu nož.

Date

12:28 pm

Share